7 Şubat 2008 Perşembe

Ekmek Kadayıfı

Yoğun istek üzerine tarifi veriyorum:

Sakaryadan ekmek kadayıfının ekmeği alınır.
Büyük bir tepsiye konur ve 1,5 litre ılık su ile yavaşça ıslatılır.
Genişlemeye başlayınca ortası artı şeklinde kesilir.
Diğer taraftan 1,5 kg şeker kremalize oluncaya kadar, ki aynı zamanda koyu sütlü kahve rengini alır, kavrulur.(Bu aşama insanı çok yoruyor zira büyük bir kuvvet ile uzun süre karıştırmak gerekiyor)
İçine bir iki damla(daha fazla değil) limon sıkılmış başka 1,5 litre kaynamış su şekerin içine dökülür. (Aman buraya dikkat çünkü saf su saf şekerle buluşunca bir çeşit tepkimeye girer ve patlıyormuş gibi aşırı derecede fokurdamaya başlar ve vücuduna sıçrayan yerler yanar ve etraf batar)
Kaptaki su ve şekerin ateşli kavuşmaları durulduğu zaman tekrar kısık ateşte katılaşmış şeker artıkları eritilir ve şerbetin hafif olması için isteğe bağlı olarak 1 ya da 2 bardak su tekrar şerbete dökülür.(çünkü ilerki aşamalarda pişirmeden dolayı baya bir miktarda su buharlaştığından şerbetin yoğunluğu artacaktır)
Son ve en uzun aşama olarak tepsi kısık ateşe konur ve şerbet üzerine yavaşça gezdirilerek boşaltılır. Ekmek kadafının bütünlüğünü bozmayacak şekilde münferit yerlerine çatalla veya bıçakla delikler açılır. Tepsiyi çevirerek ve kenarındaki şerbeti bir kaşıkla sürekli üzerine dökerek kabarıncaya kadar ekmek kadayıfı pişirilir.
Hepsi bu, soğuyunca kaymakla yersiniz.

Nedir bu Web 3.0?

Bir yol haritasına rastladım burada. Yalnız ne kadar gerçekçi onu bilmiyorum. Herşey çok hızlı değişiyor. Bundan 10 sene sonrası için yapılan öngörülerin gerçekleşeceğinden şüphe ediyorum. Bu haritayı yayınlama sebebim Web 3.0 ile ilgili bir giriş yapmaktı. Web 3.0 nedir ya da ne olacaktır ya da olacak mıdır? Web 2.0 devri kapandı mı ? Hangi yöne doğru gidiyoruz?