5 Şubat 2008 Salı

teknoloji - takip

LINQ (Language Integrated Query)

Microsoft programming model and methodology that essentially adds formal query capabilities into Microsoft .NET-based programming languages. LINQ offers a compact, expressive, and intelligible syntax for manipulating data. The real value of LINQ comes from its ability to apply the same query to an SQL database, a DataSet, an array of objects in memory and to many
other types of data as well. LINQ requires the presence of specific language extensions.

LINQ uses an SQL-like syntax to make query expressions well beyond the capabilities of embedded SQL as implemented in programming languages. That's because embedded SQL uses a simplified, streamlined syntax to add SQL statements to other programming languages, where
there's no attempt to integrate such statements into the native syntax and typing mechanisms. Thus, you can't invoke native language structures such as functions in embedded SQL statements, as you can using LINQ, because it is implemented to use native syntax, structures, and typing mechanisms. Furthermore, LINQ may be used to access all kinds of data, whereas embedded SQL is limited to addressing only databases that can handle SQL queries.

ne güzel de yemiştik cartlak kebabını...


MySQL Türkçe karakter problemi

Arkadaşlar yeni polemik ve paylaşım sitemiz hayırlı olsun. Blog açma fikrini ortaya atan kişi olduğum halde yazı gönderen 3.kişi olabilmem tembel bir insan olduğum anlamına gelmiyor bence :) Bu blogun çıkış noktası şuydu: "Çözmek için 2 saatten fazla zaman harcadığımız sorunları ve çözümlerini buraya yazalım ki ileride aynı soruna çözüm aramak için zaman ve emek israf etmeyelim"

Bundan 1-2 ay önce tamamladığım basın özetleri programının kullanılması tekrar gündeme geldi. Programın karışık bir yapısı var. Projede swing, web projesi ve web servisleri var. Proje daha önce Windows'ta çalışan Tomcat ve MySQL kullanıyordu. Dün bunları Linux'a taşıdık ve veritabanında Türkçe karakter problemi yaşadık. Bazen insan İngilizce konuşulan bir ülkede kod geliştirmek istiyor. Özellikle dün böyle bir ülkeye kaçmayı ciddi ciddi düşündüm. Adamların bizim gibi sorunları yok tabi daha hızlı proje geliştirirler :)

Neyse, veritabanı ve tablolar UTF-8 ile yaratıldığı halde böyle bir sorun yaşadım. Uzun süren bir çalışmanın ardından (Evet 2 saatten fazla sürdü) sorun halloldu. Veritabanından connection alınırken connection string de bazı parametreler göndermek gerektiğini keşfettim. Kullandığım connection string aşağıdadır:

String connString="jdbc:mysql://155.55.155.55/basinozetleri?user=kullaniciAdi" +"&password=sifre&useUnicode=true&characterEncoding=UTF-8";

Connection conn= java.sql.DriverManager.getConnection( connString);

İleride daha ciddi yazılarımla sizlerle birlikte olacağım.
Esen kalın.

Bölge ve Dil Seçenekleri ve Web Servisleri

Arkadaşlar,
Yeni blogumuz hayırlı olsun. Blogun ayarları ve görünüm ile ilgili talepleriniz varsa bana iletebilirsiniz. Admin şifresi bende. Ancak prod db admin şifresi karşılığında blog şifresini paylaşabilirim. :)

Ben de bir zaman önce karşılaştığım bir sorunu ve çözümünü yazarak katkıda bulunmak istedim.
Eclipse 3.2 de Axis 1.3.0 ile web servisi yaratmaya çalışırken aşağıdaki hatayı alıyordum.
"IWAB0524E Error updating Axis deploy.wsdd file".
Bölge ve dil seçeneklerini Türkçe den İngilizceye çevirince web servisini başarıyla yaratabildim.
Basit ama etkili bir yöntem.

Eski Polemiklerimiz

Herkese merhaba

Eski polemiklerimizi ara ara kaydetmiştim. Hatırlayacak olursak:

28.06.2007: Lokantalarda serinletmek için borulardan püskürtülen madde su mu karbon dioksit mi?
29.06.2007: Bal arının kusmuğu mu? Balın geldiği kanal ile beslenme kanalı farklı mı?
29.06.2007: Okyanusun en derin noktası Marianna Çukurunda oluşan basınç nedir, orada hayvan yaşar mı, dibine inen olmuş mudur?
04.07.2007: Nükleer denizaltılar mürettebatın soluyacağı oksijeni üretir mi?
04.07.2007: Dünyada en çok yolcu ve mürettebat alan gemi kaç kişiliktir?
06.07.2007: Deniz seviyesi sabit midir değişken midir?
06.07.2007: Dünyanın çapı milimetrik olarak hesaplanabilir mi?
06.07.2007: Ekvator mükemmel bir çember teşkil eder mi?
27.07.2007: Silikon Vadisi gerçekten vadi şeklinde mi yoksa düz müdür? Öyleyse neden vadi diyorlar?

Yeni polemiklerde buluşmak üzere!. :-)

Büyüksün TOAD!!!

arkadaş nasıl başlayacağımı da bilemedim ya, şimdi hayırlı işler falan diycem kazara buraya birisi gelirse ciddi sorunlara bulduğumuz çözümleri dikkate almayacak, ya da neyse dikkate almazsa da kendisi bilir.

Bence burası bizim polemik ve geyik sitemiz olsun. walla ciddi bişey yazası gelemiyor insanın aklına.

Ayrıca iki ay sonra bugünün geyiklerini okumak ta ilginç olacak.

Bu arada, genişletilmiş ve çok uzun açıklamalar eklenmiş Nace kodlarını excel'den oracle'a atmak isterken DTS sürekli hata veriyordu, ve normalde daha uzun olması gereken ntext alanı varchar(255) de sabitlediği için bu hata oluşuyordu. Aynı sorun Toad'dan excel olarak import ederken de yaşandı.


Ancaaak:

excel dosyasını tab delimited olarak kaydedip, TOAD'dan bu şekilde import edince, cilop gibi sıfır hatayla attı ve bu arada ben de yemeğe rahat gitme fırsatı yakaladım..

Zira 30 dakika kadar önceki, kafeteryaya ilişkin hışmım da sona ermiş oldu.

sağlıcakla kalın.

iyi iyi valla iyi oldu..bari bi işe yarasın he he.. haydi şimdi yemeğe