13 Şubat 2008 Çarşamba

Balonlar


Size bir soru... Eylemsizliği hepimiz biliyoruz. En basit örneği bir araçta giderken ani fren yapıldığında öne doğru hareket etmemiz. Resimdeki ne olduğu belirsiz araç ok yönünde hareket ediyor. Kırmızı balon helyum (uçan balon), mavi balon ise hava dolu ve görüldüğü gibi tabanve tavana iple bağlanmışlar. Polemik konusu şu: Şoför ani fren yaparsa balonlar hangi yönde hareket eder? Bilim ve sezgileriniz ışığında değerlendiriniz.

12 yorum:

gelgin dedi ki...

kırmızı balon haricindeki herşey öne bir tek o arkaya
(fren sırasında aracın içindeki hava öne hucum eder ve yoğunluğu artar havadan hafif olduğu anlaşılan balon arkaya hareket eder. sezgi değil fizik) :)

edi dedi ki...

Ben de kırmızı balonun arkaya, mavi balonun öne gideceğini düşünüyorum. Tahminim tamamen sezgisel. Balonların birinin alttan birinin üstten araca bağlı olmasının hareketleriyle bir ilgisi olabilir mi?

abSoLuT dedi ki...

Balonların bağlanış noktaları tamamen uçabilme üzelliklerine göre seçilmiştir :)

edi dedi ki...

Evet di mi di mi :)

Salih Cenap Baydar dedi ki...

Tüm balonlar öne gider...

abSoLuT dedi ki...

Sevgili halp'tan da yorum bekliyoruz.. Kendisi bu işlerden anlar.

halp dedi ki...

Fizikçi olduğum için benden yorum bekliyorsunuz ama benim için bu ünvanı bırakalı yıllar oldu. Yanlış olabilir ama bende iki balon da öne gider diyorum zira fren sırasında araç içindeki havanın öne hareket etmesi çok etkili olsaydı otobüste arkada seyahat edenler fren sırasında solunum zorluğu çekerlerdi :)

abSoLuT dedi ki...

Solunum zorluğu ha... İyiymiş :) Ama maalesef yanlış. gelgin ve edi'nin tahminleri doğru. Kırmızı balon arkaya, mavi öne gider. Yani içi hava dolu balon otobüs içindeki havayla birlikte ileri haraket ederek ön tarafta toplanır ve önde yüksek basınç oluşturur.. Uçan balon havadan hafif olduğu için öndeki hava basıncının etkisiyle arkaya hareket eder. Dün belgeselimsi bir programda bizzat kendim gördüm :)

elf dedi ki...

bence bu bir dondurmacı arabası, balonlar da ek kazanç :)
Mavi balon öne doğru gider, kırmızı balonun ise sadece ipi öne doğru gider. Öne hareket eden ipi sayesinde balonun bağlı olan ucu biraz öne doğru gitse de kırmızı balon sabit kalir.

edi dedi ki...

Dondurmacı arabasının içindeki balonlar siteye renk katmış. :)

halp dedi ki...

Sevgili absolute,
aslında araç fren yapınca helyum gazı
moleküllerine öne doğru bir kuvvet uygulanır bu da aracın yavaşlama
ivmesiyle doğru orantılıdır, bu kesin. Sorun bu kuvvetin ön tarafta
oluşan hava basıncından dolayı helyum dolu balona ters yönde uygulanan
kuvvetten büyük, küçük ya da eşit olup olamdığıdır ki bunu nasıl
ölçeceğiz? Bunu hesaplayabileceğimiz ek veri yok. O yüzden diyorum ki
bu soru eksik ve öss de çıksa kesin iptal olurdu. Sen deneyini görmüşsün
ama biz nasıl tahmin edebilirdik ki?

abSoLuT dedi ki...

Otobüs niyetiyle yola çıkmıştım ama dondurma kamyonu çıktı ortaya.. Ama balonlar da temaya uygun oldu bence.. Bu arada sevgili halp, bilimin yetersiz kaldığı yerde sezgilerine güveneceksin.. Ben sana her an sürtünmesiz ortam sağlayamam ki :)